Objavljeni novi detalji o napadu na Kremlj: Ko stoji iza „pokušaja atentata“ na Putina?

Prema poslednjoj američkoj proceni, postoji mogućnost da ukrajinska grupa stoji iza napada dronom na Kremlj ranije ovog meseca, za koji je Rusija tvrdila da je pokušaj ubistva ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi N1 Hrvatska.

Obaveštajni izvori rekli su za CNN da su prikupili razgovore između pripadnika ukrajinske vojske i obaveštajnih zvaničnika koji sugerišu da su ukrajinske snage za specijalne operacije izvele operaciju.

Ovi razgovori i presretnute komunikacije ruskih zvaničnika koji okrivljuju Ukrajinu za napad i pitaju se kako se to dogodilo, naveli su američke zvaničnike da razmotre mogućnost da ukrajinska grupa stoji iza incidenta 3. maja.

Podsetimo, u to vreme su dva drona letela ka Kremlju i udarila u palatu.

Rusija je tada saopštila da nema žrtava i štete.

Međutim, SAD nisu mogle da dođu do definitivnog zaključka ko stoji iza ovog napada, već samo procenjuju da bi Ukrajina mogla biti odgovorna za incident.

Američki zvaničnici ne veruju da su visoki ukrajinski zvaničnici, kao što je predsednik Volodimir Zelenski, naredili ili čak znali za napad.

Prema ovoj američkoj oceni, ruski zvaničnici sumnjaju da je Ukrajina odgovorna za napad.

Zelenski je ranije demantovao ove tvrdnje, navodeći da bi to mogla biti operacija „lažna zastava“, odnosno da je Rusija možda izvela napad, što bi onda mogla da iskoristi kao opravdanje za eventualnu odmazdu.

„Nismo napali Putina. To ostavljamo sudu (u Hagu)“, dodao je Zelenski.

Američki zvaničnici ne veruju da je to bio pokušaj atentata na Putina.

Opšte je poznato da Putin ne provodi mnogo vremena u Kremlju i da nije bio u zgradi u vreme incidenta, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Još uvek postoje brojne mogućnosti koje američki zvaničnici nisu isključili, uključujući da su ovu operaciju izveli nedržavni ukrajinski ili ruski akteri unutar Rusije.

To bi moglo da uključi Ruse koji saosećaju sa Putinom i nadaju se da će povećati njegovu podršku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *