Niš obeležava Dan oslobođenja od Turaka

Grad Niš je danas obeležio Dan oslobođenja od Turaka 11. januar.

Na svečanoj sednici Skupštine grada u Narodnom pozorištu dodeljene su nagrade “11. januar”, koja je najviše gradsko priznanje za izuzetna dostignuća koja afirmišu Niš u privrednim, društvenim i drugim oblastima.

Ovogodišnji laureati su Akademski hor Studentskog kulturnog centra Univerziteta Niš i Narodno pozorište, u konkurenciji kolektiva, kao i pojedinci Miroslav Veličković, autor knjige “Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju”, Đovani Antonioli, suvlasnik firme Olimpias, inače bivšeg Benetona, i Željko Mirković, reditelj.

Nagrada se sastoji se od povelje, statuete „Oslobodiocima Niša“ i novčanog iznosa. Ukupni fond za nagrade je 500.000 dinara.

Odluka o laureatima doneta je jednoglasno. Na konkurs je stiglo 30 predloga, a o njima je odlučivala Komisija za nagrade grada Niša.

Komisiju čine predsednik Skupštine grada Boban Džunić, kao predsednik, gradonačelnica Dragana Sotirovski, kao i predstavnici Univerziteta u Nišu, Vojske Srbije i Eparhije niške.

Nagrada “11.januar” ustanovljena je 1995. godine, a njen prvi dobitnik bio je Mile Ilić, predsednik niških socijalista koji su tada bili na vlasti u Nišu.

Povodom Dana oslobođenja delegacija Grada Niša položila je danas venac na Starom groblju na spomenik Todora P. Stankovića, koji je istakao srpsku zastavu 11. janura 1878. godine na Stambol kapiji Niške tvrđave.

Položeni su i venci na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana.

Grad Niš je oslobođen od Turaka posle skoro pet vekova robovanja. Više od 15.000 srpskih vojnika sa 100 topova četiri dana je po snegu i veoma hladnom vremenu opsedalo Niš.

Odlučujući napad izveli su šumadijski korpus iz pravca Seličevice i snage pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina sa severa.

Srpska zastava se 11. januara 1878. godine zavijorila na Tvrđavi, a knez Milan ušao je u grad nekoliko dana kasnije.

U ovim borbama poginulo je 120 srpskih vojnika, a skoro 800 je ranjeno.

 Niš ima dva Dana oslobođenja

Grad Niš „praznuje“ dva Dana oslobođenja.

Osim Dana oslobođenja od Turaka 11. januara Niš obeležava i Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu 14. oktobar.

Niš je oslobođen 14. oktobra 1944. godine kada je 22. divizija narodno-oslobodilačkog pokreta ušla u grad i s juga napala nemačke trupe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *