Nehamer: Austrija će ubeđivati 5 članica EU da podrže dodelu statusa kandidata Kosovu

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je u Beču da će njegova vlada nastojati da ubedi pet članica EU koje ne priznaju kosovsku nezavisnost da podrže dodeljivanje Kosovu statusa kandidata za članstvo u Uniji.

– Važno je reći da postoje zemlje EU koje nisu priznale Kosovo. Za Austriju je važno da izgradi most, da pronađe način da ubedi zemlje članice da je ispravno i važno da Kosovu požele dobrodošlicu u evropsku porodicu – rekao je Nehamer na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Nehamer je rekao da Beč podržava poziv Kosova za povećanje broja vojnika Kfora i dodao da je Austrija spremna da pošalje dodatne trupe na Kosovo ako to zatraži misija predvođena NATO.

On je čestitao kosovskoj vladi na borbi protiv korupcije, navodeći da će Kosovo, zahvaljujući obavljenom poslu, 2024. godine dobiti viznu liberalizaciju.

Pohvalio je saradnju policija Austrije i Kosova i ukazao da su kosovske vlasti odmah ponudile podršku posle terorističkog napada u Beču novembra 2020. godine.

Izrazio je i spremnost “da na bilo koji način pomogne dijalogu Kosova i Srbije”.

Kurti je rekao da je Austrija blizak prijatelj i partner Kosova i dodao da Priština “visoko ceni” austrijsku podršku kosovskom zahtevu za članstvo u EU.

– Austrija je blizak prijatelj i blizak partner Kosova. Zadovoljstvo nam je što ostajemo na ovom putu širenja našeg odnosa u svakom aspektu. Pre nepune dve decenije, ovaj grad je bio svedok teških pregovora i bolnih kompromisa koji su na kraju doveli do nezavisnosti Kosova, a za mesec dana obeležićemo 15 godina od proglašenja nezavisnosti naše Republike – naveo je Kurti.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!