Manastir Gračanica na starim razglednicama

„Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama” naziv je izložbe koja će biti otvorena u ponedeljak uveče, 30. januara od 19 časova u Galeriji Doma kulture Gračanica. Ovo je prva posleratna izložba koju organizuje Arhiv Kosova i Metohije. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Pomenuti ilustrovani materijal je prikupljen u Državnom arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Istorijskom muzeju Srbije, Narodnom i Etnografskom muzeju u Beogradu, kao i Narodnoj biblioteci Srbije. Dragoceni neobjavljivani materijal dobijen je i od strane kolekcionara sa prostora Kosova i Metohije.

– Još jedna ustanova kulture od nacionalnog značaja, Arhiv Kosova i Metohije, vratila se u svoj zavičaj, nadomak Prištine, posle 22 godine izgnanstva. Svesni smo da ukoliko ostanemo bez pisanih svedočanstava, biće sve teže očuvati vekovnu nit našeg naroda i njegove kulturne riznice. Uprkos trajnim ožiljcima koje je donelo izgnanstvo, povratak ustanove iznova je raširio jedra elana i entuzijazma te arhiv nastoji da vrati svoj nekadašnji renome i sebe učini vidljivim i prepoznatljivim na prostoru KiM. Temu same izložbe nametnuo je veliki jubilej, koji je nedavno proslavio manastir Gračanica. Od kada je sazdan predanošću neimara i darovitošću ktitora, manastir Gračanica predstavljao je neiscrpnu inspiraciju umetnicima i pesnicima koji su nadahnuti božanskom lepotom Milutinove zadužbine četkicom oslikavali najbolje radove, a perom ispisali najlepše stihove – navodi Marko Marković, autor izložbe i direktor Arhiva Kosova i Metohije u predgovoru kataloga.

Arhiv Kosova i Metohije u cilju očuvanja istorijske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji pokrenuo je niz aktivnosti koje podrazumevaju prikupljanje, čuvanje i sistematizaciju građe na prostoru svog delovanja. Krajem prošle godine arhiv je pokrenuo svoju izdavačku delatnost i objavio knjigu „Moje službovanje u Staroj Srbiji u vreme poslednjih godina turske vladavine”.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i grad Priština.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!