“Imamo porodice naoružane do zuba čija deca znaju da pucaju i ubijaju”

Marina Kostić iz Strukovnog udruženja Sektora bezbednosti (SUSB) izjavila je za N1, komentarišuči masovna ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, i u selima u okolini Mladenovca, da su u oba slučaja zločin izvršila deca kojoj je oružje bilo dostupno i koja su obučavana da ga koriste.

– Nisam spavala praktično dve noći kako treba, verujem da su svi u šoku, treba sada hladne glave napraviti ozbiljne analize svega ovoga. Neću da ulazim u psihološko stanje ovih ubica, šta se njima dešavalo na ličnom nivou. Ono što mora da se istakne je da su oni imali laku dostupnost oružju. I u jednom i u drugom slučaju radi se o klincima koji su imali laki pristup naoružanju, i bili su jako dobro obučeni – ukazala je Kostić.

Ocenila je i da je očigledno postojalo “neko podsticanje u porodici da se ta lica late oružja, i da su ga koristila”.

– Ovde prosto moramo da pričamo o naoružanju, oružju. Nije to oružje koje je nađeno na ulici, na crnom tržištu, to je oružje koje je bilo u kući tih ljudi, mi ne znamo ko šta ima od tog naoružanja u svojim domovima, i što je najgore – oni su obučavali svoju decu da tim oružjem rukuju – upozorila je.

Rekla je i da nadležne sužbe dobro znaju ko vežba u streljanama, i da treba da prestanu da štite određena lica i da više ne važi “ovaj je naš” i “ovo je moje dete”.

– Mere su morale da se preduzmu još ranije, očigledno je masa ljudi pribavila naoružanje, i obučava svoju decu da njime rukuje. Ovde imamo laku dostupnost oružja. Nasilje rađa nasilje. Neko je pomenuo zapadne vrednosti, neverovatno je u kojoj meri pokušavaju da skrenu pažnju sa toga da je sistem omanuo, a sistem je omanuo. Mi imamo porodice naoružane do zuba čija deca znaju da pucaju i da ubijaju – upozorila je Kostić.

Mišljenja je i da je model institucija u Srbiji pogrešan, i da svi ćute, i da se mora uvesti profesionalizam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *