Drecun: Od susreta Vučić – Erdogan očekujem mnogo, ali ne i obustavljanje podrške Prištini

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da očekuje da će tokom susreta predsednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana u Budimpešti biti napravljen pomak u dobrim političkim i ekonomskim odnosima, ali ne i takav da će Ankara smanjiti i obustaviti podršku lažnoj državi Kosovo u izgradnji tzv. kosovske vojske.

Drecun je to rekao za Tanjug odgovarajući na pitanje šta će za Srbe na KiM značiti to što u oktobru komandu Kfora preuzima turski general i na konstataciju da će se Vučić i Erdogan tokom vikenda sastati u Budimpešti.

Drecun je naglasio da bi prvi čovek Kfora, bez obzira na to koje nacionalnosti bio, trebalo da se ponaša u skladu sa mandatom datim Rezolucijom 1244 i da u skladu sa njim obezbedi sigurno okruženje svima, posebno Srbima.

„Imajući u vidu ponašanje Turske, koja, čini mi se, u određenim fazama zloupotrebljava veoma dobre bilateralne odnose naše dve zemlje da bi pružila podršku lažnoj državi, moramo da imamo određen stepen rezerve prema tome što komandu Kforom preuzima turski general”, rekao je on i podsetio da je turski kontigent najbrojniji, da je uvećan sa 3.500 na 4.500 ljudi i već raspoređen na severu.

Dodao je da paralelno imamo jačanje kontigenta i iz Albanije, što, ocenjuje, nije nimalo slučajno.

„Turski i albanski vojnici, ako bi došlo do krize, kao što je ova na severu KiM, neće stati na stranu srpskog naroda. Turska je zemlja koja gradi dobre političke i ekonomske odnose sa Srbijom. Na tom polju očekujem da će biti napravljen napredak u susretu Erdogana i Vučića, ali ne i da će Turska smanjiti i obustaviti podršku ne samo lažnoj državi Kosovo nego i izgradnji tzv. vojske Kosova”, rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, tog trenutka, kada je Turska tu formaciju koja je nezakonita i suprotna Rezoluciji 1244 naoružala ofanzivnim sredstvima, postala je jedan od destabilizujućih faktora ne samo na KiM, već i u regionu.

„Niko ne može da ospori činjenicu da, ako se takva vojska stvara, ne stvara se da bi ratovala sa Severnom Makedonijom i Albanijom, već sa srpskim narodom i da bi mogla da pruži podršku u realizaciji projekta Velike Albanije”, naveo je Drecun. Ističe da je uloga Turske dvosmerna – ima pozitivne aspekte kada je u pitanju bilateralno partnerstvo sa Srbijom i krajnje negativnu ulogu kada se pruža podrška lažnoj državi Kosovo, koja je pretežno muslimanska.

Na pitanje koliko je realno da se izbori na severu održe do kraja godine, posebno nakon poruke ambasadora Kvinte i poruke iz Brisela da to mora biti učinjeno što pre, kaže da će pritisci zapada ići u tom pravcu kako bi se stvorio privid vraćanja Srba u institucije, posebno na severu, ali bez ispunjavanja uslova i razloga zbog kojih su izašli.

Podsetio je da je to bilo zato što već jednu deceniju nije formirana ZSO, zbog terora nad Srbima i njihovog hapšenja i dodao da nijedan uslov nije ispunjen.

Na delu je, kaže, Kurtijeva igra, kojom želi da stvori privid deeskalacije, a Srbima da nametne potpisivanje građanske inicijative za smenu gradonačelnika, iako bi najjednostavnije bilo da podnesu ostavke.

„Sada, ako bi 20.000 Srba to potpisalo, bilo bi besmisleno da bojkotuju izbore. Onda bi Kurti u rukama imao njihove potpise, postavljao bi uslove i pokušao da progura lojalne Srbe. Izigrao bi Srbe ne ispunivši im nijedan zahtev i vratio ih u institucije, kako bi se onda reklo da je ispunio svoje a da sad Srbija treba da realizuje ono što zapad smatra sporazumom, a mi predlogom nemačko-francuskog sporazuma”, rekao je on.

Naglasio je da su Amerikanci već definisali ciljeve, članstvo tzv. Kosova u EU i NATO-u, kao i da više ne govore o članstvu u UN, jer znaju da to ne mogu da proguraju u ovoj fazi.

„Ako bi naterali Beograd da odnose sa Prištinom gradi na poštovanju principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a što bi značilo priznanje, izmanevrisali bi članice EU koje ne priznaju Kosovo, ne bi morali da priznaju, ali se ne bi protivile članstvu Kosova u NATO”, rekao je on.

Naglasio je da su izbori na severu KiM prvi korak na otvaranju tog puta, kroz članstvo u NATO i dodao da se nada da će srpski narod biti mudar da ne nasedne na prevare Kurtija.

Od projekta Velike Albanije me više brine vojni plan naoružavanja tzv. KBS

Drecun je upozorio da se više ne radi o velikoalbanskoj ideji, već o njenoj realizaciji uz podršku međunarodne zajednice i naglasio da ga od toga ipak više plaši opremanje i obučavanje buduće tzv. kosovske vojske što je, kako ocenjuje, najveća pretnja ne samo za opstanak i bezbednost srpskog naroda, već i po regionalnu bezbednost.

Drecun je za Tanjug ocenio da je više nego jasno da projekat Velike Albanije ne može da bude realizovan bez podrške vodećih zapadnih zemalja, koje ne čine ništa da ga preduprede, već pomažu proglašavajući KiM državom.

„Tog trenutka ako bi se sve to desilo bila bi rasturena i Severna Makedonija i Crna Gora i jug centralne Srbije bi planuo, jer niko ne bi mogao da ih zaustavi u realizaciji tog projekta. Svako zalaganje da Beograd prizna lažnu nezavisnost Kosova i Prištini omogući članstvo u UN je zapravo zalaganje za velikoalbanski projekat”, rekao je Drecun upitan da prokomentariše ocenu predsednika Srbije da je politika stvaranja Velike Albanije proces koji će se nastaviti i da se premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti neće zaustaviti.

Za tu predsednikovu izjavu Drecun kaže da je utemeljena na činjenicama. Prema rečima Drecuna, svi albanski lideri regiona, bez obzira na razmirice, okrenuti su ka zajedničkom cilju stvaranja jedinstvene etničke države i zato je Kurti u Tetovu, gde su ga nazvali „nekakvim premijerom svih Albanaca”, proglasio pobedu svih Albanaca.

Drecun ipak kaže da ga mnogo više zabrinjava i vojni plan zbog koga Srbija mora da upali crvenu lampicu jer Zapad intenzivno oprema i obučava buduću vojsku Kosova – sadašnje tzv. Kosovske bezbednosne snage (KBS). Kaže da nije slučajno sto Albanci šalju poruke na koje Zapad ne reaguje da je KBS naslednica OVK – terorističke udarne pesnice za nasilnu realizaciju velikoalbanskog projekta.

Drecun smatra da je koncept „Velike Albanije” napravljen kao kontrateg za uravnoteženje Srbije i srpskog činioca na Balkanu. Na pitanje da li očekuje da će međunarodna zajednica ipak odreagovati na sve te poteze kaže da Zapad neće ništa učiniti jer je projekat Velike Albanije zamišljen kao teg za zaustavljanje dominantog srpskog činioca na Balkanu.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!