Dani Mije Aleksića peti put

U gradu pod Rudnikom traju Dani Mije Aleksića, peti put, a preksinoć je na svečanosti u Domu kulture uručena nagrada „Mija Aleksić – biti glumac” Olgi Odanović, poznatoj našoj pozorišnoj, filmskoj i televizijskoj glumici. Priznanje su joj zajednički uručili predsednik opštine Dejan Aleksić, direktor Kulturnog centra Dragan Arsić i Velibor Aleksić, sin Mije Aleksića.

Ne skrivajući ni radost ni uzbuđenje, Olga Odanović je zahvalila vrlo emotivnom besedom, rekavši, između ostalog, i sledeće:

– Ovo se dešava baš na dan kada je rođen Mija Aleksić. On je legenda, čovek koji je bio stub kulture, koji je držao tu našu umetničku kuću, kao Žanka, kao Ljubinka, kao Raša Plaović. Ova nagrada će zauzeti posebno mesto u mom životu i u glumačkom. Ako budem imala snage da i dalje istražujem na ovom polju, kao što je to Mija radio, biću presrećna. Ja, nažalost, nisam imala priliku da ga upoznam, ali gledajući njegove filmove i serije, čini mi se kao da ga znam čitav život, kao da mi je bio kućni prijatelj. Bio je avangardni glumac, koji je sa lakoćom igrao sve te likove. Setimo se „Varljivog leta”, „Servisne stanice”, „Tanga Argentino” – to su uloge za sva vremena. Hvala Gornjem Milanovcu i svim ljudima koji na najlepši način čuvaju uspomenu na velikana našeg glumišta. Verujem da nas i sad gleda i da je tu sa nama. Ova nagrada mi je posebno draga, jer su je dodelile moje kolege, Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić i Vesna Trivalić. Hvala im što su prepoznali to nešto u meni, a to je da umem da se igram.

Predsednik opštine Dejan Kovačević je podsetio da se iduće godine navršava sto godina od rođenja velikog glumca i najavio novo oduženje Miji Aleksiću:

– Ono što će moj skromni doprinos i moj predlog biti jeste da naša ustanova kulture na 100. godišnjicu od rođenja našeg glumca, ponese ime „Mija Aleksić”. Slavnom karijerom Mija je zadužio svoj zavičaj, pa i ovom manifestacijom, grad i Kulturni centar neguju sećanje na Miju i na buduće generacije prenose taj neverovatni glumački i životni duh.

Na kraju svečanosti, Velibor Aleksić, sin glumca, zahvalio je organizatorima što već pet godina čuvaju uspomenu na njegovog oca, koji je rođen u ovoj opštini, u gružanskom selu Gornja Crnuća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!