Dačić: Odnosi sa SAD u usponu, ali nećemo menjati stav o KiM i sankcijama Rusiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačič ocenio je da su odnosi Srbije i SAD u usponu, ali da neće biti promene u ključnim stavovima srpskog rukovodstva o priznanju Kosova i uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

On je za RTV, govoreći o ulasku Kosova u međunarodne organizacije, kazao da misli da Priština suštinski nema uslova da uđe u Savet Evrope, ali da ima većinu potrebnu za to, te stoga Srbija nema mogućnost to da spreči ako neko ne smatra da je neophodno.

– Ne možemo sprečiti ulazak u Savet Evrope ako oni imaju većinu. Ovde je pitanje da li oni to hoće – rekao je Dačić, napomenuvši da bi u takvom scenariju po prvi put došlo do preglasavanja u tom telu.

Takođe je najavio da ako dođe do pokušaja prijema Prišine u Savet Evrope, Srbija u tome neće učestvovati.

– Zašto bismo davali alibi nekome da ispadne da se slažemo sa tim – zapitao je Dačić.

Povodom sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa višim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom, Dačić je rekao da će i on učestvovati u tim razgovorima u svojstvu ministra spoljnih poslova i naveo američku ocenu da su odnosi dve zemlje u usponu.

On je precizirao da se to odnosi na pitanja koja nisu sporna za dve zemlje – ekonomska, kulturna, naučna saradnja, energetika.

Na podsećanje da je američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao figurativno da će se Srbija jednog jutra probuditi i shvatiti da je Kosovo nezavisno, ministar Dačić je odgovorio ”da ne bi govorio o tome ko će se više iznenaditi jednog jutra kad se probudi”.

– Oni će shvatiti da Kosovo nije baš nezavisno – rekao je Dačić i dodao da će Beograd teško promeniti stav.

– Spremni smo i na kompromise, i na planove… – napomenuo je Dačič, ponovivši da za Srbiju postoje crvene linije kada je u pitanju situcija na Kosovu i Metohiji.

Naveo da je pitanje uvođenja sankcija Rusiji jedno od dva prioritetna državna pitanja u ovom vremenu.

– I dalje je na snazi odluka donesena na početku ruske specijalne operacije u Ukrajini. Mi smatramo pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali je pitanje uvođenja sankcije od državnog interesa Srbije – istakao je srpski ministar inostranih poslova.

Kako je rekao, ”taj stav nije načet, niti se razmišlja o promeni”.

On je pojasnio da su pitanje Kosova i Metohije, sa jedne strane i sankcije Rusiji, sa druge, kao spojeni sudovi, i postavio pitanje: ”Da li će oni koji traže sankcije prema Rusiji promeniti stav prema našem teritorijalnom integritetu?”.

Dačić je rekao da je stav Srbije o teritorijalnom integritetu zemalja principijelno uvek isti dok se to i na Zapadu i na Istoku menja u zavisnosti od potreba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *