Da li Geneks kule treba pretvoriti u studentski dom?

Beogradu je potreban novi studentski dom jer su postojeći smeštajni kapaciteti u studentskim domovima nedovoljni, saglasni su sagovornici Danasa, koji pak različito gledaju na to kako rešiti ovaj problem.

Poslanik koalicije Zajedno – Moramo Đorđe Miketić zatražio je od države i Grada Beograda da iskoriste pravo preče kupovine i da na licitaciji 6. februara kupe kulu Geneks i pretvore je u studentski dom.

Ovu ideju Miketić je pretočio i u peticiju čije je potpisivanje u toku, a inicijativu o pretvaranju zgrade Geneksa u studenski dom obrazlaže činjenicom da je zbog drastičnog povećanja kirija u privatnom smeštaju oko 10.000 studenata ostalo bez stana.

U resornom ministarstvu planiraju da nedostatak kapaciteta za smeštaj akademaca reše dogradnjom novog bloka u Studentskom gradu.

Goran Minić, direktor Studentskog centra „Beograd“, kaže za Danas da se država trudi da obezbedi što bolje uslove za život i stanovanje studenata u studentskim domovima.

– S obzirom na povećano interesovanje studenata za stanovanje u studentskim domovima definitivno će u narednom periodu biti potrebni dodatni kapaciteti. Za Beograd je u planu izgradnja studentskog doma, kapaciteta 1.000 mesta, u okviru kompleksa Studentskog grada – kaže Minić.

Miloš Pavlović, predsednik odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini grada Beograda, smatra da predlog da se Geneks kula iskoristi za potrebe studenata nije loša ideja, ali da to zaslužuje razradu kako bi se sistemski rešilo.

– Ali to se neće desiti. Zato što je Skupština grada Beograda 2020. godine donela odluku kojom se imovina grada Beograda na trećoj javnoj prodaji može prodati po ceni od 60 odsto od procenjene vrednosti. Prvo je tako prodat Sava centar, pa Beograđanka i sada na red dolazi Geneks. Na taj način gradska vlast rasprodaje gradsku imovinu ispod tržišne cene, kao srebrninu – navodi Pavlović i dodaje da će „promenom gradske vlasti morati da se ispitaju sve te prodaje u krivičnom smislu, a odgovorni da se privedu pravdi“.

Vladimir Pajić, odbornik Pokreta slobodnih građana u Skupštini Beograda, smatra da je u glavnom gradu potreban potpuno novi Studentski grad sa većim kapacitetima i boljim uslovima nego što kula Geneks, koja je i kulturno dobro, može da pruži.

– Studentima nije potreban samo smeštaj, već zajednički prostori, studiji za rad, biblioteka, teretane, menza i kantina, parking kao i dodatni sadržaji koji će obogatiti njihov društveni život. Tu prvenstveno mislim na galerije, kafee, prodavnice, specijalizovane knjižare i slično u kojima bi studenti i radili. Da ne pominjem tehničku opremljenost i digitalnu uslovnost – kaže Pajić.

Prema njegovim rečima, Pokret slobodnih građana izrađuje urbanistički program i projekat kampusa na šest hektara za lokaciju u bližem centru grada koja će biti oslonjena na prvu metro liniju, a koja će sadržati i kulturni centar, studentske domove, kao i proširene kapacitete za fakultete koji imaju problem sa prostorom.

– Uskoro ćemo to predstaviti javnosti. Važno je da planiramo budućnost za narednih 50 godina i da efikasno rešavamo problem krize stanovanja. Za to ima novca – smatra Pajić.

Natalija Stojmenović, odbornica Ne davimo Beograd u Skupštini Beograda, kaže da aktuelna vlast godinama prodaje simbole Beograda.

– Osim Sava centra i Beograđanke sada se planira i Geneks. A onda kada pitate gradsku vlast koliko stanova i kvadrata imamo, niko ne zna da odgovori. Umesto prodavanja imovine logično je da je treba uvećavati jer tako bismo sada mogli da odgovorimo na stambenu krizu koja pogađa ovaj grad. Ali iako smo predložili zakon i niz hitnih mera za to, vidimo da imovina služi samo za uvećanje profita njima bliskih ljudi – ističe Stojmenović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *