Cene pirinča otišle u nebesa

Svetske cene pirinča su u julu bile najviše od septembra 2011. godine, saopštila je agencija UN za hranu i poljoprivredu FAO.

Globalni indeks cena pirinča je u julu porastao mesečno za 2,8 odsto, na 129,7 poena, navela je agencija sa sedištem u Rimu.

Pirinač je u odnosu na jul 2022. godine poskupeo za 19,7 odsto zbog indijske zabrane izvoza nekih vrsta pirinča i nepovoljnih vremenskih uslova koji bi mogli da utiču na proizvodnju.

“Neki dobavljači su zabrinuti zbog potencijalnog negativnog uticaja klimatskog fenomena El Ninjo na proizvodnju pirinča, kao i zbog prekida žetve u Vijetnamu usled kiša, što je podstaklo rast cena”, dodaje se u izveštaju.

Indija, vodeći svetski izvoznik ove namirnice, zabranila je 20. jula izvoz belog pirinča koji ne spada u vrstu basmati, pošto vlada u Nju Delhiju želi da zaustavi rast cena pirinča u zemlji i istovremeno obezbedi dovoljnu količinu zaliha “po razumnim cenama”.

Ova država ima više od 40 odsto udela u globalnoj trgovini pirinčem.

Aktuelna cena fjučersa sirovog pirinča se kreće oko 16,02 dolara za centu (cwt). Centa u SAD i Kanadi odgovara težini od 45,36 kilograma.

– FAO indeks cena pirinča će u avgustu verovatno biti još veći nego u julu – smatra viši analitičar globalne banke hrane i poljoprivrede Rabobank, Oskar Tjakra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *